+420 777 990 510

Zamyšlení se před novým školním rokem. Jak to ovlivní studium tuiny?

Osobní praxe a rozvoj je pro maséra a terapeuta zásadní zdroj poznání a zlepšování se. Qigong je pro mě osobně srdeční záležitost…

Prázdniny jsou pro nás vždy určitým obdobím klidu, pauzy a odpočinku. Školní rok se ale pomalu blíží a připravují se nové i stávající semináře.

Když se ohlédnu zpět, tak vidím, jak se rok od roku mění a vyvíjí způsob výuky nejen na celé škole, ale také u jednotlivých lektorů. U sebe to vždy vnímám v závislosti na mých studiích čínské medicíny – a v posledních letech také v závislosti na mé kultivační praxi neigongu a qigongu.

Dříve jsem ve škole slýchával velmi často poučku, že každý správný praktik čínské medicíny by měl cvičit qigong. Až v posledních letech tomu musím dát za pravdu a má to pro mě podstatně hlubší význam. Letos jsme i s ostatními z Andao týmu absolvovali intenzivní  třítýdenní retreat neigongu, který byl zaměřen na práci s mimořádnými drahami.

To znamená energetickým systémem, který se vyvíjí již od početí a je tedy nosným pilířem našeho zdraví, štěstí a úrovně energie. Jde o dráhy probíhající především v hloubce těla v trupu. Při cvičební praxi jsme se zabývali hlavně strukturami jin a huang (což můžeme volně přeložit jako šlachy a membrány). Z moderního významu jde defacto o fascie, blány a měkké tkáně těla. Ty jsou pro energetiku těla velmi důležité. Když člověk pochopí více svým tělem a prožitkem vnitřní procesy a struktury těla, pak se to odrazí i ve způsobu nahlížení na člověka. Toto byl pro mě letos velmi silný impuls, a proto bude i v rámci studia tuina masáží tento rok více věnován integraci práce se strukturami jin a huang při masážních technikách než bylo v minulosti….

V tomto roce připravujeme v rámci tuina masáží 2 studijní cykly Andao tuina 1 a Andao tuina 2. Tuina 1 je zaměřena na výuku základních dovedností tuiny. Studenti si osvojí hlavně regenerační a preventivní působení na člověka. Tuina 2 je věnována již detailnímu studiu pokročilých technik zaměřených na léčbu pohybového aparátu. Dále připravujeme menší semináře základů tuiny pro studeny akupunktury a také několik seminářů zaměřených na reflexní léčebné  masáže zuliao určené i pro laickou veřejnost.

Moc se již na další školní rok těším společně s mým kolegou Romanem Řežábem. Na setkávání se studenty a i se skvělou metodou čínských masáží tuina.

Krásný zbytek léta všem
Vašek Lukeš

16.8.2017